Țara din Europa amenințată de China: „Sancţionaţi-ne şi relaţiile vor avea de suferit”

de: Cătălina Burghelea
07 11. 2022

Elveţia ar trebui să evite să urmeze exemplul Uniunii Europene şi să impună sancţiuni Chinei, dacă îi pasă de relaţiile helveto-chineze, a avertizat ambasadorul Beijingului la Berna, Wang Shihting. Anul trecut, UE a acuzat oficiali ai Chinei de arestări în masă ale musulmanilor uiguri şi de încălcări ale drepturilor omului în regiunea în care locuiesc aceştia, Xinjiang, impunând primele măsuri împotriva Republicii de la embargoul privind armele din 1989.

China avertizează Elveția să nu se alăture sancțiunilor UE

Relațiile helveto-chineze vor avea de suferit dacă Elveția va adopta sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Chinei, spune ambasadorul țării la Berna, Wang Shihting, într-un interviu acordat NZZamSonntag și citat de Reuters.

În urmă cu mai bine de un an, UE a impus sancțiuni anumitor oficiali și organizații de la Beijing pentru presupusele abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang. Guvernul elvețian nu a decis dacă să urmeze exemplul, dar au crescut presiunile din partea parlamentarilor și a societății civile. Ambasadorul Chinei în Elveția, Wang Shihting, a avertizat că o astfel de mișcare ar putea avea consecințe.

„Cineva căruia chiar îi pasă de relaţiile prieteneşti dintre cele două ţări şi care are o politică responsabilă nu va fi de acord cu sancţiunile. Dacă Elveţia adoptă sancţiuni şi situaţia ia o turnură necontrolată, relaţiile sino-helvetice vor avea de suferit”, a transmis Wang Shihting.

Beijing, acuzat că încalcă drepturile omului

În vară, șeful agenţiei elveţiene care pune în aplicare sancţiunile economice a spus că se aşteaptă ca Berna să adopte orice măsuri punitive lansate de UE în cazul în care China invadează Taiwanul. În 2021, la prezentarea unei noi strategii despre Beijing, Elveţia a anunţat puţine schimbări politice și a subliniat importanţa relaţiilor bilaterale. Totuși, a vorbit mai deschis despre dezacordul său referitor la parcursul Republicii Chineze în privinţa respectării drepturilor omului, mai mult decât obişnuia să o facă în trecut.

În anul 1950, Elveţia a fost una dintre primele state occidentale care a recunoscut despre China că este comunistă. Începând cu 2010, Beijingul a fost cel mai mare partener comercial asiatic al Bernei şi al treilea cel mai mare partener la nivel global, după Uniunea Europeană şi Statele Unite. Un acord bilateral de liber schimb a intrat în vigoare în iulie 2014, apoi, anul acesta, cele două ţări au lansat o platformă comună de listare la bursă.

O altă sursă pentru tensiuni este Taiwan

Elveția nu recunoaște oficial statul insular asiatic, dar menține relațiile prin canale complicate. În ultimii ani, au existat solicitări repetate pentru un acord de liber schimb cu Taipei. Ambasadorul Shihting a remarcat următorul lucru: „Pot doar să subliniez că principiul unei singure Chine este baza politică pentru ca Republica să aibă relații cu alte țări”.